BANNER PRELUCRAT 2.jpg
Programari la :
0729 171 234
0799 374 981

RECOMANDARI

quibono-2.jpg

STREPTOCOCUL BETA-HEMOLITIC

Streptococul β-hemolitic  Grup A (GAS) (o singură specie, Streptococcus pyogenes, constituind grupa Lancefield A) este o formă abacteriei  Streptococcus-β hemolitic. Este o bacterie gram-pozitiva responsabila pentru o gama larga de infecții atat invazivecat si  non-invazive. [1] Numele provine de la cuvântul grecesc "streptos," adică "lanțuri răsucite," datorită faptului că bacteria seamana cu un șir de perle mici, atunci când este observata sub microscop. [2]
 
Infecția GAS se poate răspândi prin contact direct cu secretiile sau prin rănile de pe piele. [1] Infecțiile GAS  pot provoca > 500.000 de decese pe an. [3] În ciuda apariției antibioticelor ca un tratament pentru streptococ din grupa A β-hemolitic,  infecțiile  de GAS constituie  o problemă în creștere,  în special în continentul Africa. [4]
Există multe alte tipuri de streptococi (specii de Streptococcus), inclusiv Streptococcus B grup și Streptococcus pneumoniae, care ar cauza alte tipuri de Infecțiile și nu trebuie confundate cu grupa A streptococi. Mai mulți factori de virulenta contribuie la patogeneza GAS, cum ar fi proteina M, hemolizine și enzime extracelulare.
Pentru mai multe detalii cu privire la aceste factori de virulenta, a se vedea Streptococcus pyogenes.
 
TIPURI DE INFECTII
 
Grupa A β-hemolitic streptococ poate cauza  infectii amigdalienet și ale pielii. [5] Acestea pot varia de la condiții foarte blânde pana la boli  severe care pot pune in pericol viata.  Deși nu este complet clar ce determina  anumite persoane sa dezvolte diferite boli, ca urmare a acelorași bacterii patogene;  se suspectează că anumite persoane au anumite gene active si anumite gene dezactivate, rezultând  diferite boli.  Aceste switch-uri pot fi controlate de către mulți factori de virulenta ai GAS. De asemenea, persoanele cu un sistem imunitar suprimat sau compromis pot fi mai sensibile la anumite boli cauzate de GAS decat alte persoane cu un sistem imunitar puternic.
 
Oamenii pot purta, de asemenea GAS,  pe piele sau în gât și sa nu prezinte nici un simptom. [6] Acesti transportatori sunt mai putin contagiosi decât transportatorii cu manifestari simptomatice de bacterii. [6]
Infecții non-invazive cauzate de GAS tind să fie mai puțin severe și mai frecvente. Ele apar atunci cand bacteriile au colonizat în zona gâtului, unde recunosc celulele epiteliale [7] Cele două Infecțiile mai importante de GAS sunt amandoua non-invazive:  amigdalita streptococica (faringită),  care se produce in 15 - 30% din cazuri  in copilărie și 10% din cazuri la varsta adulta, și impetigo. [3] Acestea pot fi tratate eficient cu antibiotice. Scarlatina este, de asemenea,  o infecție non-invaziva cauzata de GAS, deși mult mai puțin frecventa.
 
 
Infecțiile invazive cauzate de Grupa A a streptococului-β hemolitic,   tind sa fie mai severe și mai puțin frecvente. Acest lucru se întâmplă atunci când bacteria este capabila să infecteze zonele în care bacteriile nu sunt de obicei găsite, cum ar fi sângele sau organele. [6] Bolile care pot fi provocate ca urmare a acestei infectii includ sindromul de soc toxic streptococic (STSS), fasceita necrozanta (NF ), pneumonia, si bacteriemia. [3]
În plus, infecția GAS poate duce la complicatii ulterioare și la deteriorarea condițiilor de sănătate, numita Reumatism articular acut și glomerulonefrita poststreptococica.
 
CELE MAI FRECVENTE AFECTIUNI:
• impetigo, celulită, erizipel si infecțiile ale pielii, care pot fi complicate de fasceita necrozanta - piele, fascii si mușchii
• strep gât AKA strep faringită - faringe
AFECTIUNI MAI PUTIN FRECVENTE:
• Bacteriemie - pot fi asociate cu aceste Infecțiile, dar nu este tipic.
• artrita septica - articulațiilor
• osteomielita - oase
• vaginita - vagin (mai frecvente la fete prepubere)
• meningită * - meningele
• sinuzită * - sinusuri
• pneumonie * - alveole pulmonare
(* Rețineți că meningita, sinuzita si pneumonie pot fi cauzate de Grupa A STREP, dar sunt mult mai frecvent asociate cu Streptococcus pneumoniae și nu trebuie confundate.)
COMPLICATIILE STRPTOCOCULUI GRUP A:
• sindromul de soc toxic
• scarlatină
• REUMATISM ARTICULAT ACUT
• glomerulonefrita post-streptococica
PANDAS
 
 
 
REUMATISMUL ARTICULAR ACUT
 
Reumatismul articular acut este o complicatie a infectiilor respiratorii cauzate de Strptococcus grup A (GAS). 
M-proteine generează anticorpi care reacționează încrucișat cu autoantigene pe țesutului conjunctiv interstițial, în special al endocardului și lichidului sinovial, care pot duce la boli clinice semnificative.
Deși comună în țările în curs de dezvoltare, insuficienta renala acuta este rara in Statele Unite, posibil secundar la tratamentul cu antibiotice imbunatatit, cu focare mici izolate raportate doar ocazional. Acesta este cel mai frecvent in randul copiilor intre 5 si 15 ani si apare 1-3 saptamani dupa o faringita GAS netratata.
Reumatismul articular acut este de multe ori diagnosticat clinic pe baza unor criterii Jones, care includ: pericardita,  poliartrită migratoare a articulațiilor mari, noduli subcutanati, eritem marginatum, și coreea Sydenham (micscari efectuate involuntar). Cea mai frecventa constatare clinica este o artrita migratorie care implica mai multe articulatii.
Alți indicatori de infecție GAS precum DNAse și ASLO -  testare serologica trebuie să confirme infectia GAS. Alte criterii minore Jones sunt febra, VSH crescute și artralgii. Dintre cele mai grave complicații este pericardită, sau inflamație a tuturor celor trei țesuturile cardiace. Un pericardita fibrinoasă se poate dezvolta cu un fosnet  clasic care poate fi ascultat. Acest lucru va determina amplificarea durerii la aplecare.
Endocarditele suplimentare se pot dezvolta cu vegetații aseptice de-a lungul liniilor de închidere a valvelor,  în special valva mitrala. Bolile de inima reumatice cronice afecteaza mai ales valva mitrala, care poate deveni îngroșată cu calcifiere a valvulelor, cauzând adesea fuziunea comisurilor și tendoanelor cardiace.
Alte consecinte ale Reumatismul articular acut includ eritem marginatum (de obicei peste nivelul coloanei vertebrale sau alte zone osoase) și o erupție roșie extinsa pe trunchi și extremități, care se repetă timp de  saptamani sau luni. Din cauza diferitelor variante Reumatismul articular acut se prezintă ca o  boala care poate fi dificil de diagnosticat.
O tulburare neurologica, Sydenham coree, poate aparea la luni de zile dupa un atac initial, cauzand mișcări spasmodice involuntare, slăbiciune musculară, tulburări de vorbire și modificări de personalitate. Episoade inițiale de Reumatism articular acut, precum și recurentele pot fi prevenite prin tratament cu antibiotice adecvate.
Este important să se facă distincția intre  Reumatismul articular acut si  bolile de inima reumatismale. Reumatismul articular acut este o reacție inflamatorie acută cu organisme patognomonice Aschoff histologic și cardiopatia reumatismală sunt un sechele non-inflamatorie a Reumatismul articular acut.

 

"

Nodulul Aschoff – apare în miocard, printr-o reacţie de hipersensibilitate de tip IV, consecutiv unui reumatism articular acut, cu localizare interstiţială şi perivasculară.

Nodulul poate avea o degenerescenţă centrală hialină şi este compus din celule Aschoff, celule Anicikow, macrofage, limfocite şi plasmocite.

Celulele Aschoff sunt mari, multinucleate, celulele Anicikow sunt alungite, cu nucleu central, cu aspect de “bară zimţată” sau de “omidă”.

GRANULOM ASCHOFF 1.jpg
GRANULOM ASCHOFF 2.jpg
GLOMERULONEFRITA POST-STREPTOCOCICA
 
Glomerulonefrita post-streptococică (PSGN) este o complicatie mai putin frecventa a fie unei amigdalite streptococice sau o infectie streptococică a pielii . Este clasificata ca o reacție de hipersensibilitate de tip III.  Simptome de PSGN se dezvolta in termen de 10 zile de la data unei amigdalite streptococice sau 3 săptămâni de la o infectie a pielii GAS. PSGN presupune inflamarea rinichilor.  Simptomele includ pielea palidă, letargie, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, dureri de spate și plictiseala. Constatarile clinice pot include urină de culoare închisă, umflarea diferitelor  părți ale corpului (edem), si a hipertensiune arteriala. Tratamentul  (conventional) [NA] în PSGN constă in tratament de susținere. 
 
 

(Aici se poate interveni eficient utilizand tehnologiile decoperite de Royal Raymond Rife in urma cu 70 de ani ! Aplicand frecventele specifice streptococilor, acestia vor fi distrusi in timp real. - Vezi interviul oferit de Prof. Dr. Emilian Dobrea din pagina Diagnosticare si tratament cu Bio-frecvente. (NA) )

INFECTII STREPTOCOCICE SEVERE
 
Unele tulpini de streptococi de grup A (GAS) determina infectii severe. Infecțiile severe sunt de obicei invazive, ceea ce înseamnă că bacteriile au intrat in părți ale corpului în care bacteriile nu sunt de obicei găsite, cum ar fi sângele, plămânii, sau mușchii profunzi sau țesutul gras [8] Cei cel mai mare risc includ copiii cu varicela.; persoanele cu un sistem imunitar suprimat; arse victimele; persoanele în vârstă cu celulita, diabet zaharat, boli ale vaselor de sange, sau cancer; și persoanelor care fac tratamente cu steroizi sau chimioterapie. Consumatorii de droguri intravenoase, de asemenea, prezinta un risc ridicat. GAS este o cauza importanta de febră puerperală la nivel mondial, provocând o infecție serioasă și, dacă nu este diagnosticat cu promptitudine și tratat, determina moartea în pantecele mamei. Boala severa GAS pot apărea la persoanele sanatoase cu factori de risc cunoscuți.
 
Toate infectiile severe GAZ poate duce la șoc, insuficienta de organ multisistemică, și moarte. Recunoașterea precoce si tratamentul sunt critice. [9] [10] Testele de diagnostic includ hemoleucograma si examen sumar de urina, precum și culturi de sânge sau lichid de la o portiune de rana.
Infectiile streptococice severe din Grup A  apar adesea sporadic, dar se pot transmite prin contactul persoana la persoana. [11] Contactele strânse cu persoane afectate de infectii streptococice grave din Grupa A, definite ca cei care au avut contact de uz casnic prelungit în săptămâna înainte de debutul bolii, pot prezenta un risc crescut de infectie.  Acest risc crescut se poate datora unei combinații de susceptibilitate genetica comuna în cadrul familiei,  contactul apropiat cu transportatorii, și virulența tulpinii streptococice din Grupa A, care este implicata.
 
Politicile de sănătate publică la nivel internațional reflecta diferite opinii despre cum ar trebui să fie tratate  contactele apropiate ale persoanelor afectate de infectiile streptococice grave din Grupa A. Health Canada [13] și US CDC recomanda pastrarea unei legaturi  strânse cu medicul pentru o evaluare completă și pot necesita antibiotice; [14] Orientarea curenta a Agentiei pentru Protectia Sanatatii  in Marea Britanie este că, din anumite motive, contactele apropiate nu trebuie să primească antibiotice, cu excepția cazului în care sunt simptomatice, dar că acestea ar trebui să primească informații și sfaturi să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome. [12]
 
TRATAMENT
 
După ce prezenta streptococului din Grupa A este documentată ca fiind cauza de infectie, tratamentul cu penicilină trebuie început. Terapia cu antibiotice (folosind penicilina injectabila) sa dovedit a reduce riscul de Reumatism articular acut. [15] Eritromicina sau alt macrolidic poate fi utilizat la pacientii alergici la penicilină . Cei mai multi pacienti cu alergii la pencillina  pot tolera antibiotice orale cu spectru larg (generația a 2a / a 3-a) cephpalosporine, deși cefixim poate fi sub nivelul optim. Tratamentul cu [ampicilina / sulbactam], [Amoxicilină / acid clavulanic], sau clindamicina  este adecvată în cazul in care abcesele otofaringiene profunde sunt prezente, în acelasi timp  cu aspirație sau drenaj.  În cazuri de sindrom de soc  toxic streptococic, tratamentul constă în penicilină și clindamicină, administrat  intravenos, si cu imunoglobuline .
 
 
RELATIA CU TICURILE SI TULBURARILE OBSESIV-COMPULSIVE
 
În ultimii ani, subgrupurile copii cu acute, cu debut rapid de tulburari tic și tulburari obsesiv-compulsive (TOC), presupus a fi cauza unui răspuns autoimun la grupa A o infecție streptococice beta-hemolitic (PANDAS) au fost identificate. [16]
In ultimii ani, au fost identificate la grupurile de copii cu afectiuni acute, tulburari cu debut rapid, ticuri si tulburari obsesiv - compulsive (TOC), cauza presupunandu-se a fi un raspuns autoimun la infectiile cu streptococul beta-hemolitic  (PANDAS)
 
 
INFORMATIILE AU FOST PRELUATE SI TRADUSE DE PE
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one